פתח תפריט ניווט

קטגוריות ראשיות

טיפול בעצי פריבמאמר שלפניכם נדריך באופן כללי כיצד יש לטפל בעצי פרי שונים ובהמשך נרחיב ונפרט במיוחד על עצי אופן הטיפול בעצי הדר!

סוגי עצי פרי

ישנם סוגים רבים של עצי פרי, בפסקה שלפניכם נרחיב בקצרה על כל סוג וסוג של עצי פירות ותקבלו הסבר קצר על המזיקים, מחלות מוכרות של העץ וכיצד יש לטפל באותם עצים:

עצי פרי נשירים בקבוצת עצי הפרי הנשירים ניתן למצוא את עץ התפוח, האגס, האפרסק, משמש, דובדבנים, נקטרינה והאפרסמון. עצים אילו גדלים לרוב באזורים קרים מפני שהם זקוקים לקור בכדי להעניק פירות יפים וטעימים. המזיק העיקרי של עצי הפרי הנשירים הוא זבוב הפירות אשר טורף את הפירות לפני ההבשלה, יש לכסות את העץ ברשת מיוחדת נגד חקרים לפני ההבשלה בכדי להגן על הפירות. כמו כן עצי הפרי הנשירים סובלים גם מכנימות עלה המופיעים לרוב בעלים חדשים, ניתן לטפל בכנימות העלה באמצעות הדברה באמצעות %D7%A7%D7%95%D7%A0%D7%A4%D7%99%D7%93%D7%95%D7%A8-0-5-%D7%9C%D7%99%D7%98%D7%A8-Bayer">קונפידור אשר ניתן לרכוש חומר הדברה זה במשתלות אייל.

עצי פירות סובטרופיים - בקבוצת עצי הפירות הסובטרופיים ניתן למצוא את עץ האבוקדו, השסק, הליצ’י והפיג’ויה, עצים אילו סובלים מתנאים חריגים בעיקר בחורף עקב רוחות, ברד, קור ולעיתים אף שלג והם מושכים חרקים רבים בתקופת האביב. כיצד ניתן לטפל בבעיות אילו ? ובכן ניתן לטפל בזבוב הפירות על פי אותה המלצה שהמלצנו עליה בסעיף עצי הפרי הנשירים, כנ"ל לגבי כנימות העלה אשר תוקפות את העצים. בנוסף עצי פירות אילו סובלים ממחלות הקמחון אשר פוגעת בפריחתו של המנגו בעונת האביב, ולכן מומלץ לרסס את העץ בחומרים כימיים כדוגמת סיסטאן או פוליקור אשר תוכלו למצוא במשתלות אייל. השתילה יש למקם את אזור השתילה במקום עם שמש מלאה מרבית שעות היממה ולא במקום מוצל, יש לחפור בור ביחס לגודל גוש השורשים ויש להוסיף קומפוסט ודשן בשחרור איטי, תלוי בסוג העץ שברצונכם לשתול, יש לערבב את החומרים שציינו עם האדמה שבבור ולאחר מכן יש להכניס את השורשים לתוך הבור ויש לדאוג על שלמות גוש השורשים, לאחר מכן יש למלא את הבור במים ויש להחזיר את האדמה שהוצאתם בחזרה אל הבור.

ההשקייה - כל עץ זקוק לכמויות מים שונות אך באופן כללית עץ בוגר זקוק ל35 ליטר מים ביום, יש להתאים ולשנות נתון זה ביחס לגודל העץ, בחודשי הקיץ יש להגביר את כמות ההשקיה עקב חום גבוה ונתוני אידוי גבוהים של המים, לרוב לאחר קטיף הפירות ניתן להוריד את כמות המים בהדרגה, אך יש לזכור להעלות אותה בחזרה בבוא העת. דישון הדישון חשוב במיוחד בחודשי הקיץ עקב העבודה שהפרי גדל בתקופת הקיץ באופן מוגבר וכמו כן גם עקב התפתחות העץ דווקא בחודשי הקיץ, ניתן להשיג במשתלות אייל מגוון רחב של דשנים אשר יספקו לעץ שלכם את כל מה שדרוש לו על מנת להתפתח באופן תקין ולספק פירות טעימים ופריים. במידה ואתם משקים את עץ הפירות שלכם באמצעות משפך, על כל 10 ליטר מים יש לשפוך 2 פקקים מלאים בדשן ולעומת זאת במידה ואתם משקים את עץ הפירות שלכם באמצעות מערכת ההשקיה, על כל מיכל של 25 ליטר יש לשפוך שליש ליטר של דשן לאותו מיכל. כמובן לכל עץ יש צרכים שונים ולכן יש לטפל בכל עץ בצורה המדויקת לאותו העץ בכדי למנוע נזק מידי או נזק עתידי.

טיפול בעצי הדר

במדריך שלפניכם נדריך אתכם צעד אחר צעד בתהליך הטיפול בעצי הדר, החל מתהליך השתילה ועד טיפול במחלות השונות שיכולות להתפרץ, אז אם אתם מעוניינים לגדל עצי פרי ובמיוחד עצי הדר, המדריך הזה בשבילכם:

ניתן לשתול עצי הדר לאורך כל השנה אך מומלץ לשתול את העץ בחודשי האביב עקב התבססות מהירה של השורשים, יש להקפיד על לרכוש שתילים איכותיים ובריאים אשר ניתן למצוא אותם במשתלות אייל ובמהלך ההשתלה יש להקפיד על שתייה באדמה נקייה אשר תאפשר לשתיל להתפתח במהרה ללא שום הפרעה וכמו כן יש לשתול את השתיל במקום פתוח ללא עצים אחרים אשר יספקו צל על מקום הפריחה של העץ מכיוון שעצי הדר זקוקים לחשיפה מלאה לשמש ובמידה ואין חשיפה מתאימה העץ לא יגדל כראוי ופירותיו והעלים לא יהיו יפים או טעימים ויופיו של העץ ייפגם ולכן יש להקפיד על חשיפה לשמש עבור עצי הדר. לאחר ששתלתם את השתיל, יש לדאוג להשקות את הצמח בצורה מתאימה, בהתאם לעונה, לגודל הנוכחי של העץ ולסוג הקרקע, מומלץ להשקות במרווחים גדולים ובכמויות מים רציניות אשר יחדרו עמוק ויעזרו לבסס מערכת שורשים גדולה ועמוקה, אך במידה ומדובר באדמה קלה יש לעשות את ההפך ולהשקות במרווחים קטנים ובכמויות קטנות, יש לזכור שצמח הוא כמו בעל חיים וצמח אשר יסבול ממחסור רציני ממים יכול להגיע למצב של תמותה. ישנן מחלות רבות לעצי ההדר ולכן יש לשמים לב לטיפול נכון בעצים בכדי למנוע את המחלות ובמידה ומחלה כבר התפרצה, לטפל בה בהקדם האפשרי.

מחלות אפשרויות בעצי הדר הן - ריקבון צוואר השורש (פיטופטורה) נגרם עקב שתילה עמוקה מידי של העץ ולכן יש להשתדל לשתול את העץ כראוי. במידה ולא מורחים משחת עצים לאחר גיזום של עץ ההדר יכולה להיווצר פטרייה החודרת אל העץ ואל הענפים אשר נקראת “מלסקו”, הקפידו על מריחת משחת עצים בכדי למנוע פטרייה זו ומחלות נוספות. בזנים של עצי פירות הדר כמו נובה או אור, יכולה להיגרם מחלה הגורמת לריקבון בפרות צעירים, למחלה קוראים אלטרנריה וניתן למנוע אותה על ידיי ריסוס בחודשי הסתיו בעזרת חומרים נחושתיים כדוגמת קוצייד.

מומלץ להשתמש בחומרי הדברה שונים למניעת מזיקים כגון חומר ההדברה “מלתיון” אשר מתאים להדברת כנימות עלה ומוצצים וחומר ההדברה “מוסיפילן” אשר מתאים להדברת עש מנהרות בעצי הדר, עש המנהרות מסלסל את העלים וחופר בהם מנהרות ויש לטפל בבעיה כאשר היא רק מופיעה ואין להזניח, הזנחה של העץ יכולה לגרום לתוצאות חמורות. כמו כן יש להשתמש בדשנים שונים וביניהם דשן הדרים (ברזל ומגנזיום), מינון הדשנים תלוי בסוג העץ שברשותכם, יש לציין שבחורף אין צורך בדישון. לסיכום, גידול עצי פרי אינה מטלה קלה אך הינה מטלה מספקת, לראות אחרי כל העבודה את הפרי מתחיל להניב פירות יפים וטעימים מספקת לכם הרגשה נהדרת ורצון להמשיך את התהליך ואף להגדיל את מטע העצים שלכם.

מחפשים משתלה עם ניסיון בטיפול, גידול וטיפח עצי פרי? צרו איתנו קשר עוד היום ותהנו ממגוון רחב, איכותי וייחודי של עצי פרי!

בלוג

//